Gatunkowe wino musujące jest tradycyjnym białym musiakiem wytworzonym metodą wtórnej fermentacji w butelce. Dziewięciomiesięczne dojrzewanie nad osadem sprawia, że trunek nabiera krągłych, mineralnych aromatów.
Otrzymane wino należy podawać jako aperitif w towarzystwie przekąsek lub owoców. Najlepiej smakuje schłodzone do 5-8°C.
Najpopularniejsza w Polsce odmiana na wina czerwone. Jest to niemiecka krzyżówka winorośli właściwej z winoroślą amurską. Owoce granatowe, wybarwiające się bardzo wcześnie, o dużych jagodach. Wino dobrej jakości o rubinowej barwie w owocowym typie, podobne do Pinot Noir. Wino z odmiany Rondo charakteryzuje się wysokim potencjałem dojrzewania.
Polecamy do kaczki, królika oraz pieczeni wołowych.
Odmiana mieszańcowa pochodząca z Niemiec, nazwa pochodzi z języka łacińskiego (słoneczny), symbolizuje siłę i wczesne dojrzewanie. Owoce w pełni dojrzałe mają bursztynowo-żółtą barwę o umiarkowanej zawartości cukru, dlatego nasze wino jest winem wytrawnym, w którym pojawiają się nuty ananasa i orzechów laskowych.
Wino polecamy do białego mięsa, owoców morza i serów.
Jest to kupaż mieszańcowych odmian pochodzenia francuskiego: Maréchal Foch z Leon Millot wymieszany w proporcji 50 na 50%. Obie odmiany dają małe grona o owocach granatowoczarnych, każda z tych odmian ma różną kwasowość dlatego bardzo dobrze komponują się ze sobą.
Polecamy do mięs i do pieczonego drobiu.
Niemiecka krzyżówka winorośli właściwej i Cabernet Sauvignon, najpopularniejsza z niemieckich cabernetów, owoce granatowo-czarne. Nasze wino jest niskokwasowym, harmonijnym winem z delikatnymi taninami i lekko owocowym aromatem.
Polecanym do jagnięciny, dzikiego ptactwa jak i ciężkich dań z makaronu, takich jak lasagne.
Odmiana mieszańcowa pochodząca z Węgier sprawdzona w polskim klimacie, daje owoce bardzo smaczne o barwie żółto-zielonej wykorzystywane również do produkcji wina deserowego. Wino uzyskane z tej odmiany jest dobrej jakości (złoty medal w konkursie Galicja Vitis 2015) o wysokim ekstrakcie i dobrej kwasowości, aromacie gruszek, cytrusów i miodu. Nasze wino zaliczane jest do win wytrawnych.
Polecamy do potraw z ryb i sałatek.
Coraz bardziej popularna odmiana mieszańcowa pochodząca z Niemiec. Owoce grantowo-czarne o średniej wielkości. Odmiana łatwiejsza w uprawie niż Rondo, daje wina o dużej zawartości tanin oraz lekkim owocowym aromacie.
Polecamy do czerwonych mięs i krwistych steków.
Klasyczna francusko-amerykańska odmiana mieszańcowa. Owoce zielono-żółte ze złocisto-brunatnym rumieńcem z wyraźnym aromatem ziół i melona, daje wino o harmonijnym smaku i aromacie, porównywane z Chardonnay.
Nasze wino wytrawne polecamy jako aperitif do sałatek warzywnych, ryby i owoców morza.
Odmiana mieszańcowa pochodząca z Niemiec, późno dojrzewająca, szczególnie przydatna do produkcji win słodkich. W naszej winnicy daje dobre wino „słomkowe” wyprodukowane z podsuszonych winogron o wyrazistym aromacie w typie Rieslinga.
Wino polecamy do deserów, serów pleśniowych; dobrze komponuje się z szynką prosciutto.